Autisme Blog

Asperger………

Autisme en dan even met name het syndroom van Asperger staat even flink in de schijnwerpers. Door de klimaatstaking van Greta blijken er ook heel wat mensen een flinke mening te hebben over Mensen met Asperger.. Een sterke wil en er vol voor gaan, je vastbijten in een onderwerp wat voor jouw belangrijk is blijkt ineens een eigenschap te zijn waar je blijkbaar angst voor moet hebben.. “Mensen met Asperger hebben geen empathie”, “dictators van de toekomst”, “aspergers zien het leven niet helder”.

Blijkbaar kan een meisje van 16 die staat voor een standpunt alleen maar verkeerd zijn.

Waar komt de wijsheid vandaan die deze mensen denken te bezitten…

Ik dacht na het lezen van de commentaren aan mijn eigen dochter, 11 jaar met ook het syndroom van Asperger…..
Een meisje dat zich duidelijk aan de regels houdt, die geven haar structuur.
Een meisje die een eigen mening heeft en deze geeft. ( Nee ze heeft geen grote mond, of wil je niet kwetsen ze is gewoon eerlijk in haar mening).
Een meisje alle mooie details van de wereld ziet, en hierdoor net even andere kijk op de wereld heeft.
Een meisje die met een dekentje en een kopje thee aankomt als mama hoofdpijn heeft…..
Oh wacht hoe kan dat nou, ze kent geen empathie….. oh ja dat deed mama voor haar als ze ziek was en dat heeft ze geleerd om.te doen…
Een meisje die helemaal opgaat in haar interesse en daar de hele dag over kan praten, en dus graag met je deelt..
Een meisje die gewoon helemaal zichzelf is en niet snapt waarom je allemaal hetzelfde zou willen zijn.
Een meisje die een mening vormt zonder zich te laten beïnvloeden door anderen of welke hype dan ook…

Ooit werd er verteld dat ze zich vooral onder ‘normale kinderen moest begeven omdat ze daarvan zoveel kon leren… Haar antwoord hierop was; ” Maar dan moet ik dus leren om andere te pesten, mee te doen omdat het toevallig zo hoort, kleding moet dragen omdat dat toevallig in de mode is…. Maar wat is daar goed aan dan?”

Mijn eigen Asperger meisje, een heel zacht meisje die bij een ieder een lach kan toveren, een vreemde een compliment geeft als ze iets van die persoon mooi vind. Zichzelf wil en mag zijn ookal is dit anders dan andere om haar heen. Een meisje die me dankzij haar kijk een nog mooiere wereld heeft laten zien. Een meisje die bij iedereen een onvergetelijk indruk achterlaat, maar zeker geen indruk van een dictator..

Mensen kijk eens goed.. Een meisje van 16 zet mensen aan het denken, staat voor een mooi doel en heeft daar over nagedacht. Heeft een enorme doorzettingsmacht waar vele nog wat van kunnen leren. Zie de kracht van die meisjes, mogelijk versterkt door haar Aspeger , maar zie ook de weg die ze hiervoor af heeft gelegd. Oordeel niet over dingen die je niet begrijpt, maar haal er vooral positiviteit uit..

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, tekst, buiten en water

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *