Autisme Blog

Daar staat ze

Daar staat ze, compleet in haar eigen wereldje, ze kiest even om helemaal te transformeren in iemand anders, en laat daarmee de wereld los. Kijk haar stralen, dansen en zingen alsof de rest van de wereld niet bestaat. Een oprechte lach, niet alleen op haar mond maar ook in haar ogen. Zo puur, zo onwetend, zo ontspannen.
Ook dat stukje is autisme, een stukje van autisme waar ik enorm van kan genieten. De wereld om je heen kunnen vergeten en alleen daar zijn waar je wilt zijn. Geen invloeden van buitenaf die je kunnen raken.
Bij mijn dochter is het een andere rol aan nemen, een rol die aansluit bij haar op dat moment geldende pre occupatie.. altijd rond het zelfde thema, en altijd gelijk aan iets wat ze kent, want dan tot in de puntjes uitgewerkt wordt. Zij heeft de touwtjes in handen, zij heeft de regie. En niets is veiliger dan zelf de regie volledig in handen kunnen houden.
Maar ook mijn zoon bezit dit mooie eigenschap, de wereld compleet buitensluiten, opgaan in 1 onderwerp, hij neemt geen rol aan, maar ratelt over het onderwerp alsof het een encyclopedie is zonder laatste bladzijde. Hij heeft het niet over het onderwerp maar is het onderwerp.en de rest sluit hij even volledig af. Een veilig wereldje gebouwd uit kennis, kennis over een onderwerp wat rust geeft.
En hoewel ze zich afsluiten, kan je een beetje mee kruipen in hun wereld, en als je geluk hebt laten ze je toe, delen ze hun wereld met jouw, mag je meevaren met hun gedachtes, en zie je hoe puur en bijzonder hun wereld is.
Het is geen wereld zonder moeten, want ze moeten van zichzelf wel bepaalde regels volgens. Maar het is een wereld zonder druk, zonder verwachtingen zonder onverwachte gebeurtenissen.
Dit is het stukje van autisme waar hun kracht in ligt, dit is het stukje autisme waar we gebruik van moeten maken.. Mee kruipen in hun wereldje, en de ontwikkeling die moeizamer gaat, zonder druk en verwachtingen, stimuleren. DE kracht van dit stukje ze leren toe te laten passen om hun talenten te ontwikkelen, hun sterke kanten te laten zien, en daarmee hun zelfvertrouwen een boost te geven..

foto van ASS-enzo.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *