Hechting…

Wanneer je moeder of vader wordt verdiep je je niet meteen in hechting, dat is iets wat natuurlijk verloopt. Het woordje hechtingsstoornis koppelde ik eigenlijk alleen aan adoptie of kinderen die thuis mishandeld werd, geen liefde kregen. Niet iets wat bij een liefdevolle moeder (adoptie daargelaten) voor zou komen. Met 6 jaar en begin van het diagnose traject werden de woorden, hechting en hechtingsproces echter al genoemd. Toen was mijn gedachte al heel snel, tuurlijk niet kijk naar mijn kind, zie je niet hoe onze band is.. Met 8 jaar is er zelfs uitvoerig naar gekeken, en mocht mijn zoon met behulp van kaartjes eigenschappen toebedelen aan mensen die dichtbij hem stonden. Daar zagen ze wel al bijzonderheden, maar geen hechtingsstoornis, en kon alles nog wel redelijk verklaard worden, hij was wel erg op moeder gericht….. Een puntje van aandacht.. Nog steeds was mijn kennis over hechting eigenlijk niet meer dan vooral af gaan op je eigen gevoel, en kijken naar je kind… De diagnose ASS die er kwam gaf voor mij veel meer duidelijkheid, stukje hechting had geen prominente plek, hij had naast mij toch ook echt wel vertrouwen in een aantal andere mensen.
In de jaren die volgde bleef het vertrouwen van andere mensen, soms toch we een dingetje, de verlatingsangst die eigenlijk altijd aanwezig bleef. En met elke tegenslag, mijn zoon zijn wereldje om zich heen verkleinde. Een vriendelijke lach kan bijna iedereen van hem krijgen, maar zijn vertrouwen daar moet je keihard voor werken. Soms dusdanig hard dat men het even niet meer weet…
En dan wordt toch het stukje hechting er nog eens bijgepakt, het gaat niet zoals het volgens alle boekjes, en onderzoeken hoort… Ja de hechting met moeder is goed verlopen, en ook de band met vader is goed. Maar toch komt daar het woordje hechtingsstoornis naar boven. Hechtingsstoornis voorkomend uit autisme.. Heb ik iets verkeerds gedaan toen je klein was? Had ik iets anders moeten doen? Had ik nog meer er achteraan moeten gaan toen je vastliep op school, en het vertrouwen in de leerkrachten verloor? Had ik ????? Alle vragen spoken door mijn hoofd, had ik ? Maar nee, werd me verzekerd dat was het niet, en als ik dingen naloop zijn het juist de juffen met een zachte uitstraling en stem (net als mama) die je wel toelaat, en durf je tegen een begeleidster te zeggen dat je haar juist fijn vind omdat ze op je moeder lijkt. Het is het stukje autisme, het stukje van je hoofd dat anders werkt, de gebeurtenissen wat maakt dat je hechting anders verloopt, het stukje vertrouwen in jezelf wat ontbreekt, en waar we keihard met zijn alle aanwerken.. En dat laatste is duidelijk, je vertrouwen is nog lang niet waar het mag zijn, in jezelf nog niet en ook voor andere niet, maar je stelt je gelukkig weer open, rust geduld en vooral laten zien hoeveel vertrouwen we in jouw hebben werpen langzaam zijn vruchten af. Langzaam durf je vriendschappen uit te breiden, niet met grote stapjes en bij twijfel een stapje terug. Prijzen ze allen de enorme kracht die jij (en wij) halen uit de sterke band met mij en met je zus. En juist nu valt me juist op dat dat stukje hechting en vertrouwen je soms heel zwaar valt. Zie ik dat wanneer je naar je vader gaat, je enorm aan je zus gaat hangen. Stoot je mij of haar af op de momenten dat afgaan op vertrouwen gewoon even te zwaar is. Schop je juist tegen degene bij wie je je het fijnste voelt, en test je soms enorm uit of ik je echt echt echt niet laat vallen. En nee dan bedoel ik niet ik ben 13 en ik zet me af tegen mijn moeder want ik ben een puber.. Ook dat laat je weleens zien natuurlijk, maar de intensiviteit, de kracht, de angst achter een verstoorde hechting is toch heel anders dan pubergedrag.
Hechtingsstoornis, voor mij ondertussen geen onbekend woord meer, en echt niet meer iets wat alleen bij geadopteerde of mishandelde kinderen voorkomt.
Ik ben geen kille ijskoude moeder, Ik hou enorm veel van mijn zoon, en heb altijd alles voor hem gedaan. Toch heb ik een zoon met ene hechtingsstoornis..

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.