Autisme Blog

Kennis over Autisme

Opnieuw blijkt weer dat kennis over autisme op vele plaatsen minimaal is. Zelfs op heel veel plaatsen waar de kennis toch verwacht mag worden. Men klaagt dat tegenwoordig een etiketje krijgt, maar over een daadwerkelijke diagnose is zo weinig kennis dat alle vooroordelen blijven bestaan.
Maar waarom wordt er zoveel over autisme gesproken, maar blijkt men nog steeds niet te weten wat het dan inhoud. Nee mijn kinderen zijn geen rainmain, die eigenlijk onbereikbaar is, en een supertalent heeft. Maar ze hebben wel autisme. Nee mijn kinderen zitten niet stil in een hoekje te wiegen, en zeggen geen woord.. Tenminste vaak niet in het openbaar. Ja je kan een gesprek met ze voeren, een goed gesprek zelfs. Bij voorkeur wel over een onderwerp waarin hun interesse ligt natuurlijk. En wel even mee schakelen als je van tweede wereldoorlog over moet schakelen naar Harry potter met een snelheid waar Ferrari jaloers op is.
Elk kind, elke persoon (autisme verdwijnt niet na de kindertijd) met autisme is anders. Heeft zijn sterke en zijn zwakke punten. Zijn krachten en zijn valkuilen. Maar tegen 1 dingen lopen ze allemaal aan. Het moeten aanpassen en meegaan met de snelle veel eisende maatschappij, vol prikkels, vol verwachtingen van standaarden. Maar vooral van meegaan met de groep. Elk persoon/kind loopt tegen zijn eigen moeilijkheden aan, maar kan onverwacht voor een ander zich ineens staande houden in een situatie die niemand verwacht. Om zich staande te houden in dingen die onbegrijpbaar zijn of lastig, worden er soms erg creatieve oplossingen bedacht. Maar soms blijken die oplossingen voor de maatschappij onbegrijpbaar.
Autisme is vaak een uitdaging, maar wanneer de uitdaging aangegaan wordt kunnen er mooie waardevolle dingen ontstaan, kennis worden opgedaan, en vooral van fouten worden geleerd.
Voor ons betekend autisme dat we op ons eigen tempo onze eigen weg bewandelen, met veel structuur en duidelijkheid waar we op terug kunnen vallen. Waarmee we de moeilijke momenten aan kunnen. Waarmee we op het oog onrealistische angsten onder controle proberen te krijgen. Waar mijn dochter danst in plaats van fladdert. Waar mijn zoon een schoolboek liever door de kamer laat vliegen, men zichzelf wel even foutloos Engels aanleert.
In ons gezin betekend autisme dat we tegen elkaar afwegen waar we onze energie insteken en onze energie uithalen, al lijkt dit voor andere totaal niet logisch.
Voor ons betekend autisme dat niets vanzelf gaat, maar als dan iets wel lukt deze overwinning zoveel meer waard is als wanneer het vanzelf zou gaan.

Wanneer je niet weet wat autisme inhoudt, oordeel niet maar vraag, zoek op, lees, Maar vooral ga het gesprek aan met iemand die uit ervaring met autisme kan spreken.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en sportende mensen

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *