Autisme Blog

Sociale vaardigheden

Wat als aanleren van sociale vaardigheden niet vanzelf gaat?
Wat als sociale handelingen niet vanzelf gaan?
Wat als je kijk op de wereld zo anders is al verwacht?
Wat als eigenlijk niets vanzelfsprekend is?

Altijd heb ik naar mijn eigen gevoel geluisterd, en al heb ik net als elke ouder regelmatig aan mezelf getwijfeld, mijn moeder gevoel hielp me trouw te blijven aan mijn eigen gevoel. Juist op de momenten die zo anders waren dan verwacht. De momenten dat de ontwikkeling anders ging, de momenten dat je ontroostbare overprikkelde kind nacht na nacht huilde, en je na advies van laten huilen, toch terug greep naar je moeder gevoel, nee ik laat hem niet huilen.. De momenten waarop je weer aan een tafeltje zit bij de juf, dat ze het eigenlijk niet weten.
Mijn gevoel won het keer op keer van de twijfel, misschien omdat ik gewoon ontzettend eigenwijs kan zijn, maar misschien ook gewoon omdat dat instinct zo enorm sterk is voor je kind.

Toch waren er zeker momenten dat je je afvraagt en nu? Doe ik genoeg? Doe ik te veel? Doe ik het wel goed?
Als je voor de 100ste keer voor een verjaardag je kind leert dat je de jarige eerst feliciteerd, en daarna op je eigen manier de rest… En ja de blikken zeggen genoeg als mijn kind alleen maar een beetje mommelt in de ruimte gefeliciteerd, want iedereen een handje geven is geen optie. Deed ik er wel goed aan om mijn iets te enthousiaste peuter niet af te remmen als ze een lief oud vrouwtje verdrietig zag kijken, en die een knuffel gaf. (nu is ze 11 en zijn vreemde mensen eng, dus die rem was echt niet meer nodig). Deed ik er wel goed aan om toch die testen door te zetten, toen er zoveel aangaven, het valt wel mee er is niets aan de hand…
Elke keer bleek mijn gevoel wel juist te zitten
En toen kwam er een beslissing die me wederom aan het twijfelen bracht deed ik er goed aan om…..
En vandaag bleek dat luisteren naar mijn gevoel, mijn kinderen daarin ook compleet te vertrouwen, er voor gezorgd heeft dat ze daar staan. Ondanks tegenslagen, ondanks valkuilen, overprikkeling en andere lastige zaken bewezen ze vandaag weer dat luisteren naar mijn gevoel en daarop handelen het beste in mijn kinderen naar bovenhaalt. En dat ik niet trotser kan zijn dan ik nu ben.


Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *