Sprookjes

Als sprookjes je preoccupatie zijn, en alles daaromheen draait.. Als dat even nodig is ga ik er gewoon in mee, en handelen we vanuit de interesse ( real time prt)…. Dus morgen bakken we koekjes en brengen die naar oma… en samen verslaan we uiteindelijk de grote boze wolf!

Mijn dochters preoccupatie zijn sprookjes… daarin wisselt ze nog weleens tussen sprookjes, maar altijd zijn het fantasie figuren.. Waar ze enorme fantasie lijkt te hebben komt alles regelrecht uit bestaande sprookjes, filmpjes boeken etc. Haar wereld bestaat uit sprookjes figuren en alles eromheen worst het liefst er bij betrokken of bewerkt zodat het past.. Ze heeft een aantal vaste sprookjesfiguren om haar heen.. Op dit moment heeft ze last van de grote boze wolf… als denkbeeldig figuur achtervolgt hij haar om het huis..
Zoals met vele preoccupaties is het een stukje veiligheid, een stukje waarin je dingen kan verwerken maar in haar geval ook zeker een stukje waarin ze laat zien waar ze in haar hoofd mee bezig is en wat haar dwars zit.


Door het soms te kaderen (tijdens het eten zijn sprookjes even in pauzestand zodat we de realiteit niet helemaal verliezen) houden we het voor mij ook vol te houden, soms wil ik ook weleens iets anders horen. Maar we gebruiken het ook als een handvat om binnen te komen.. meegaan in haar wereld, meegaan naar haar veilige plek en vanuit daar werken we verder.. De basis van PRT ( pevotal response therapie)… Het werkt, ze laat me toe en neemt me mee… En voor wie denkt, kap het maar af en breng haar maar terug naar het hier en nu….. dan krijg je een stukje van mijn dochter het gewenste gedrag met een afgeleid hoofdje, want in gedachten is ze dan niet hier maar alsnog in haar eigen wereld…


Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *