Stap naar het voortgezet

Na een thuiszitter die dus niet de overstap maakte naar het voortgezetonderwijs zal het nu toch echt gebeuren, mijn dochter in groep 8… In haar hoofd het beeld van wat ze op tv ziet, een middelbare school, wisselen met de lessen, kletsen bij je locker en stapels huiswerk. In de realiteit echter is het advies speciaal voortgezet onderwijs VSO… en dat beeld is in de werkelijkheid toch heel anders. Minder drukte en wisselingen, kleine klasjes met de mogelijkheid om toch weer als enige meisje in een jongensklas terecht te komen.
Een rustig, veilig en gestructureerd klimaat zal voor haar het beste zijn… Maar toch steekt het wel. Terug denkend aan mijn middelbare school, je locker volgepropt met je zware boeken en je gymtas, een schoolplein vol fietsen, een klas met genoeg meiden, al snapte ik geen snars van die sociale interactie tussen die meiden , zeker in de brugklas niet.
Tijdens de informatieavond vanavond stond ik echter in een klasje voor 12 leerlingen, een schoolplein geschikt voor de taxibusjes en hoorde ik de presentatie aan over staatsexamens, geen diploma’s maar wel de toegang tot mbo … als het kind het aankan…
Het contrast is groot, geen ruime keuze aan scholen, maar gewoon keihard hopen dat er op die ene school plek is.. Geen herkenbaar beeld uit de televisie series, maar wel een toegewijde directeur die er naar streeft dat ook deze kinderen hun potentieel kunnen bereiken.
Ik weet dat het ideaal beeld van de middelbare school die zich nu vormt in het hoofd van mijn dochter niet realistisch en haalbaar is. Ik wil haar haar dromen niet ontnemen, want het liefst gaat ze naar een middelbare school met veel aandacht voor creativiteit zoals theater en muziek. Fietst ze gezellig met vriendinnen naar school. Tergelijkertijd zie ik haar snoetje van zelfs vanmiddag nog voor me, sip, witjes… De klas was zo druk mama.. de klas van 14 kinderen .. en natuurlijk ook zij zijn weleens druk, maar een regulier klas is minimaal 10x zo druk op een rustige dag..
Voor nu wil ik de tijd gewoon even op pauze zetten, haar door laten groeien en ontwikkelen, en daarna pas een schoolkeuze hoeven maken.. Alhoewel je het eigenlijk geen keuze mag noemen, als je daadwerkelijk in de hele regio 2 opties hebt, waarvan er 1 eigenlijk maar geschikt is..
En als die keuze dan gemaakt is volgt de spanning want een ander gaat bepalen of je kind echt wel past, echt wel een toelaatbaarheidsverklaring krijgt en mag gaan starten. Het leerlingvervoer, want fietsen alleen naar school zou al geen optie zijn, maar fietsen naar deze school is uitgesloten door de afstand.. net als ov overigens..
Kleine meisjes worden groot… maar gaat me nu iets te snel..

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, boom, gras, lucht, buiten en natuur

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.