Menu

Google Analytics statistieken

gegenereerd door GADWP 

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Verjaardagen

28 augustus 2018 - Author: Ingrid - Geen reacties

Hoe ouder ze worden.. Hoe heftiger de overprikkeling lijkt het weleens. Uiteraard is in de mate van overprikkeling misschien niets veranderd als wel de eissen die aan een kind bewust maar ook onbewust worden gesteld als ze ouder worden.
Waar ze vroeger toen ze klein waren nog rustig in hun eigen wereldje zaten en tussendoor even op schoot kwamen zitten op een verjaardag. Wordt er als je ouder wordt toch meer verwacht.. Met 13 jaar op schoot kan volgens mijn zoon overigens nog best? Maar het stukje geborgenheid wa t je dan kan bieden worst toch wat lastiger als je steeds groter wordt maar je moeder net zo groot is als toen je klein was. Ook wil je met de andere kinderen die er zijn meespelen of wordt dat misschien verwacht en doe je dat… omdat het zo hoort..

Een verjaardag wordt dus niet meer naar uitgekeken maar eerder tegen op gezien.. Wanneer trek je de lijn en zeg je we doen het niet. Wanneer is het genoeg en zorg je voor een andere oplossing. En ja opsplitsen is soms mogelijk maar ook niet altijd. Wat nemen we als grens. Welke verjaardag proberen we op zijn minst en welke zeggen we af. Omdat de angst en het tegenop zien niet meer het nut, het gezelschap van de verjaardag overstemt.

En hoe leg je uit dat een verjaardag soms gewoon een onmogelijkheid lijkt terwijl we wel een dagje weg gaan. Als chronisch pijn patiƫnt heb ik geleerd alles voor mezelf tegen elkaar af te wegen wat vind ik de moeite waard van een periode meer pijn en wat niet. Maar nu moet ik helpen die keuze te maken voor de kinderen zonder voorbij te lopen aan hun gevoel maar ook zonder voorbij te lopen wat er geleerd moet worden om je staande te houden in deze wereld.
Het blijft afwegen en een middenweg zoeken. En ook vooral hopen dat als je een keuze maakt dat de omgeving snapt dat het niet aan hen ligt. Dat er acceptatie is waarom.het niet gaat. Want op het moment zelf laten beide kinderen niet zien hoe heftig ze een verjaardag vinden. En wordt het toch al onzichtbare overprikkeld hoofdje nog ingewikkelder.


Share Button

Categories: Autisme Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *