16 jaar

Morgen wordt hij alweer 16, de jongen die mij moeder maakte. Die vanaf dag 1 liet weten dat hij er was en dat niets zou gaan als dat je zou kunnen verwachten.
Vandaag was een spannend dag, totaal onhandig ingepland een dag voor zijn verjaardag,maar iets wat moest. Een afspraak bij de ggd, bij de onafhankelijke arts, vanwege de leerplichtontheffing. Want ookal ziet iedereen dat naar school gaan er nu echt niet inzit, en dat keer op keer bij grote MDO’s besproken is, waar de leerplichtambtenaar bij zat. Er moest alsnog papierwerk ingevuld worden, waarna een afspraak bij de arts volgde. Een onbekende arts, een vreemde omgeving en dan worden er ook nog vragen gesteld.
Dwars op zijn stoel zittend, elke blik van de arts ontwijkend gaf hij tot 2 keer toe een antwoord richting de arts, die overigens wel geduldig was. ” weet ik niet” en “een beetje”. En dat waren zijn woorden en moest hij het mee doen.
Toen kwam de opmerking; ” jammer zeg dat school lastig is, zeker omdat hij zo slim is. School zou zo fijn zijn voor hem als dat lukt.” En hoewel die opmerking vooral naar mij gericht was zag ik hem aanspannen. En 3x harder dan zijn vorige woorden, en niet aan haar gericht kwamen de zin: ” ik ga nooit meer naar school”
De arts zag de spanning, had het verhaal en uitleg van mij aangehoord en welke hulp er is. En besloot gelukkig met de woorden:” Ik breng dit zo over naar de gemeente, het is duidelijk dat er trajecten lopend zijn en dat het dat voor nu is.”
Buiten kon ik uitleggen dat die leerplichtontheffing er wel weer kont komend jaar. Zo kon mijn zoon ontspannen. En naast me zittend in de auto hoorde ik nog even een jong stemmetje ; ” Mama, kunnen we nog gewoon even gezellig een stukje rijden, nergens heen gewoon rijden.” Thuis gekomen, stapte hij achter zijn pc en veranderde het kleine jongetje weer langzaam terug in die gamende stoere puber van bijna 16…
Morgen is hij 16 jaar, en dolgelukkig is hij want dat betekend weer meer films mogen kijken, weliswaar samen met zijn moeder op de bank, onder een dekentje met in zijn armen een kat.
Morgen ben ik alweer 16 jaar moeder van een geweldige puber, die van binnen stiekem nog een heel klein jongetje is..
Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen en buitenshuis

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.