Begrip

Om je kind te begrijpen is het soms fijn om te weten hoe een kind zich voelt. Het probleem is vaak dat het onder woorden brengen van wat je voelt enorm moeilijk en soms gewoon onmogelijk is, zeker als je je eigen gevoelens eigenlijk gewoon niet herkend.
Het is dan ook fijn als je zelf uit ervaring ook herkenning vind in dingen, zo herken ik enorm veel dingen van mijn dochter, wat ik als kind niet van mezelf begreep kan ik ondertussen een stuk beter begrijpen en daar dus ook een oplossing voor bedenken. Wanneer we dus tegen dingen aan lopen kan ik terug vallen op mijn eigen ervaringen en gevoel en daar naar handelen. Dit werkt vaak enorm goed. Bij mijn zoon probeer ik het op deze manier ook toe te passen. Helaas merk ik daar wel bij dat zijn hoofdje toch echt anders in elkaar zit, en dat ik dan minder af kan gaan op eigen dingen, en vaak meerdere dingen in bepaalde situaties uit moet proberen, We komen er wel maar soms met een omleiding.
Maar mijn gevoel blijft dat ik zo graag eens in dat hoofdje wil meekijken hoe dat proces in zijn hoofdje dan echt werkt. Dan blijkt in onze niet al te grote vriendenkring iemand rond te lopen die zichzelf in je kind herkend, zoals ik mezelf in mijn dochter herken. En wat voelt het fijn als je die vergelijking hoort, dat je een volwassen hoort die wel op het punt is de dingen te verwoorden. Die ook tegen je kind durft te zeggen,Vervelend is het als je dat of dat voelt, Zo voel ik het ook. Dat helpt een kind enorm, als je je als kind een buitenstaander voelt, je anders voelt, hoe fijn is het dan om eens begrepen te woorden, de herkenning te horen, zonder stoer gedoe, zonder poespas, maar gewoon duidelijk en eerlijk.
Zo kan je stiekem toch een klein kijkje nemen in dat hoofdje.
En wat is er nog mooier als de volwassenen in kwestie ook nog graag tijd met je kind doorbrengt zodat ze terwijl ze gezellig bezig zijn, ervaringen opdoen, en enorm van elkaar kunnen leren.

Een groot sociaal netwerk hebben we niet, maar iets hoeft niet groot te zijn om speciaal te zijn


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.