Luisteren.

Door goed naar je kind te luisteren, voelt een kind zich gehoord, kan je goed op je kind inspelen en wordt de band met je kind keer op keer sterker.
Nu is communicatie binnen het autisme spectrum soms een uitdaging, een kind kan non verbaal zijn, maar het kan ook zijn dat een kind wel verbaal is maar woorden lastig kan uitten.
Luisteren naar je kind gaat dus verder dan alleen woorden. Luisteren naar je kind moet plaats vinden op elk moment zowel op de verbale manier als de non verbale manier. Soms een enorme uitdaging, maar al doende leert men elke dag weer bij. Zo kan je binnen 1 gezin met meerdere kinderen bij elk kind opnieuw weer een goede manier vinden om te luisteren.
Maar luisteren naar je kind loont, en wanneer een ander niet goed naar jouw kind kan luistere zal je voor je kind moeten spreken zodat mem wel luistert.
Gelukkig zijn er ook hulpverleners die echt kunnen luisteren en durfde mijn zoon aan te geven wat hii van ze wilde… En zo door jaren thuis naar hem te luisteren had hij het vertrouwen gekregen om ook tegen een ander te kunnen zeggen wat hij wilde..
Hoe moeilijk iets ook is. Hoe vermoeiend het ook is. Ookal is de communicatie niet verbaal ( mijn kletskous van een dochter heeft bij moeilijke momenten de behoefte om in gebaren te willen vertellen) luisteren is het belangrijkste aspect om verder te kunnen groeien.
Nog een tip voor de kinderen die zich lastig uitten.. praten gebeurt hier vooral spelend, fietsend wandelend.. als we elkaar maar niet aan hoeven te kijken.. En met mijn oudste app ik heel wat af.. want de woorden kunnen door een telefoon zoveel veiliger aanvoelen, zonder afleidende emotie..


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.