Overbeschermend

Toen mijn kinderen klein waren frustreerde het me zo dat vele niets geloofde van autisme of het echt niet begrepen waar ze tegen aanliepen. Autisme, zij, nee echt niet. Ze zagen toch niets. Nu zijn het pubers, en als ze gewoon langs je zouden lopen zou je ook niets merken. Tot het punt dat iets anders gaat, iets nieuw is of iemand ze zomaar een vraag stelt. Ineens is autisme zichtbaar. Ineens wordt het duidelijker, of nouja niet ineens, geleidelijk gingen we van; ze zijn zeker een beetje verlegen. Naar ohh autisme, of mij vragend aankijken op de manier van er is iets met ze he… Ineens is daar ook de confrontatie met over ze heen praten in plaats van tegen ze praten. Laten we maar vooral tegen de moeder praten, want ik weet niet of ze me wel begrijpen. En ik zie daarbij de tweestrijd in mijn kinderen, het is fijn dat ik het gesprek voor, al betrek ik hen er nog wel bij. Maar aan de andere kant snappen ze natuurlijk wel degelijk wat er gezegd wordt en hebben ze daar eigenlijk wel een mening over. Die mening hoor ik dan vaak wel achteraf van ze..
Maar toch is het stiekem soms best wel fijn dat het nu gezien wordt. Ik ben niet meer de moeder die dat dan wel kan zeggen maar men ziet niets. Of die overbeschermende moeder die het woord over neemt.
Ik ben ineens die moeder die het vast zwaar moet hebben ( nee, hallo mijn kind heeft het zwaar), in plaats van de moeder die het maar zegt om aandacht te krijgen ( ja ik koos echt heel bewust voor de enorme meltdowns en paniekaanvallen omdat ik aandacht zo leuk vind…. duh).
Voor men die altijd goed keek was autisme altijd zichtbaar. Tegenwoordig is het ook zichtbaar voor hen die nooit verder wilde kijken.. de vraag is nu; maakt de zichtbaarheid het nu makkelijker? Het antwoord: geen idee. Want het verandert niets aan wie mijn kind is en wat ze nodig hebben.
Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen en de tekst 'Autism is Not an Invisible Disability. You Just Have to Look. THE SENSORY SPECTRUM'

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.