Autisme Blog

Kijk je in zijn hoofd…

Wat zou het fijn zijn om eens echt een kijkje te nemen in dat hoofd van mijn zoon. Even spieken hoe dat nu in elkaar zit…
Aan de buitenkant staat daar een normale 11 jarige jongen, hoewel ik natuurlijk bevooroordeeld ben durf ik wel te zeggen dat het een knappe jongen is om te zien. Zijn karakter is zacht. Behulpzaam en lief. Slimme jongen waar leuke en uitdagende gesprekke mee zijn te voeren. Tikkeltje eigenwijs. Een jongen die het ver zou weten te schoppe als hij door zichzelf niet zo werd tegen gehouden. Achter die mooie ogen zit iets wat de noemer autisme spectrum stoornis heeft gekregen. Waardoor de wereld door zijn ogen er heel anders uit kan zien. Een hoofd vol met angsten en frustratie. Een hoofd vol met details die je maar niet wil vergeten, maar die je zicht blokeren voor het geheel. De wil om te leren maar de angst die dat compleet blokeert. Alle informatie wordt opgezogen, bij zijn interesse gebieden is hij een wandelende encyclopedie. Maar een tafel soms geeft dusdanig frustratie dat die niet eens genoemd mag worden. Op sommige vlakken wordt hij overschat want een kind van 11 moet al heel veel kunnen.. Basis dingen voor andere vanzelfspreken voor hem nog even niet. Op andere vlakken wordt hij onderschat, als het niet lukt op school zal hij vast niet slim zijn, maar dit is hij juist wel.
De weg die je bewandeld als je een ouder bent van een kind van autisme is compleet anders dan de weg die je bewandeld als er can autisme geen sprake is. Het hoe en waarom je iets doet is lastig uit te leggen. Dus ben ik open over onze weg die we bewandelen er is begrip en ondersteuning maar er is ook veel commentaar dit laatste vaak achter de rug om van degene die dagelijks een strijd leveren om de weg zo goed mogelijk te beantwoorden. Begrijpen is vaak accepteren maar autisme helemaal begrijpen doet niemand nog zelfs na vele jaren onderzoek is er nog veel te weinig bekend over iets waar vele mensen dagelijks mee worstelen.
Volgende maand op 2 april is het weer wereld autisme dag, laten we er nog eens bij stil staan en zorgen dat er nog meer begrip kan ontstaan voor iets wat enorm complex is en wat voor de 1 heel makkelijk kan zijn terwijl het voor een ander letterlijk overleven is elke dag weer. Een breed spectrum maar laat alsjeblieft de termen zwaar en licht los want dat zegt niets over de beleving zelf en kan elke stap in het leven weer anders zijn. 2 april wereld autisme dag.


Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *