Autisme Blog

leerplicht en rechten van het kind..

In Nederland hebben we een leerplicht, vanaf 5 jaar moet je naar school. Ingesteld om kinderen het beste te kunnen bieden.. Leerrecht is onze regering mee bezig, maar gezien ze al 7 maanden doen over een kabinetsformatie gok ik dat het leerrecht erdoor is en vorm heeft als mijn kinderen boven de 18 zijn.
Door de leerplicht ben je als ouder verantwoordelijk en verplicht om je kind naar school te laten gaan..Maar wat nu als het kind een hele duidelijk NEE laat horen… Want hoewel dit verplicht is, leren we onze kinderen ook om grenzen aan te geven, en heeft het kind net zoveel recht als elke volwassenen om gehoord te worden, en de grenzen gerespecteerd.
Elk kind zegt weleens ene dagje nee, heb geen zin of ik wil niet. Als ouder reageer je daarop, buig je soms mee, maar over het algemeen zorg je dat je kind gewoon naar school gaat, en leert sorry je hebt niet altijd zin, maar ook in je werk zal je niet altijd zin hebben, maar zal je wel moeten. Want soms moet je gewoon dingen.
Maar wat nu als een kind een duidelijke grens aangeeft, de nee ik wil niet, eigenlijk meer een nee ik kan niet wordt. Tot hoever ga je door, tot hoever moet je door……Wanneer gaan we luisteren naar de grens van een kind. Wanneer is doorzetten van de leerplicht niet meer bevorderlijk maar zelfs schadelijk voor een kind. Nog 1 maal heb ik doorgezet… en waarom om te kunnen filmen, want ja mijn kind durft op school niet zo te schreeuwen, te schoppen en te slaan, want dat is eng.. mijn kind die in tranen was, omdat mama die grens toch weer over moest.. in tranen omdat die stomme regering zegt dat zij naar school moet, en niet luisterd niet naar haar en niet naar helaas nog veel meer kinderen. In tranen want ze wilde mama geen pijn doen, want die heeft die wet niet gemaakt. In tranen want waarom snapt men haar nu niet.. Ze vraagt maar 1 ding.. ze wil leren op een plek die voor haar veilig voelt.. ze wil leren op een plek waar ze niet zo bang is Ze wil leren op een plek waar men haar wel begrijpt…
Wat leert een kind als ze elke dag haar eigen grens probeert aan te geven, en volwassenen zeggen dat ze die grens gewoon over moet. Wat leert een kind als ze te bang is om open te staan voor informatie. Waar zijn anno 2017 de rechten van het kind?


Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *