Kerstwensen

Kerstmis is bijna aangebroken, overal wordt gesproken over de kerstgedachten, gul wordt er aan goede doelen gegeven, en boodschappen gedoneerd aan de voedsel bank. Allemaal mooie gebaren, Vrede op aarde. En hoewel het allemaal mooie gedachten zijn, zo het fijn zijn als er soms wat meer stil wordt gestaan in de nabije omgeving. Dat men minder oordeelt, en beter naar elkaar luistert. Dat we niet alleen met de kerst maar ook daarna wat minder veroordelend kijken naar die moeder die in een drukke supermarkt toch nog even boodschappen moet doen, met een overprikkeld kind dat helaas nu echt niet even thuis kan blijven. Dat we staand op het schoolplein niet meteen oordelen waarom dat kindje niet gewoon luistert, maar schreeuwend rond rent omdat de school zo gezellig versierd is maar dat dat net even te veel is, datzelfde kind zal misschien bij een sportdag ook onhandelbaar lijken. Om me heen zie en hoor ik moeders die met hun handen in hun haren zitten op zijn, vechtend voor de juiste hulpverlening, vechtend voor de juiste hulp op school, of uberhaupt vecht voor onderwijs. Er zijn tal van gezinnen die nu even niet denken aan een goed doel, en vrede op aarde is ver te zoeken als vrede in huis door overprikkeling ver te zoeken is.. Laten we hopen dat dit jaar familie en vrienden niet oordelen en meedenken. Kom je op een kerstfeest waar een moeder er moe uitziet en een kind het moeilijk heeft (of enorm opstandig is) geef niet je menig maar vraag of je iets kan doen om te helpen. Geef na een meltdown geen commentaar over een kind maar biedt een schouder aan om even op uit te huilen, want dat is de kerstgedachte er zijn voor elkaar. Wanneer iemand zegt bewust thuis te blijven of kerst heel klein te houden, geef dan een compliment dat men voor hun eigen gezin dient te kiezen en zge niet dat het saai is….
En als je na de feestdagen een moeder er moe uit vind zien, geef haar dan juist een compliment, want een fijn en gelukkig kerstfeest is niet altijd vanzelfsprekend.

Voor alle kinderen, ouders maar ook volwassenen die te maken hebben met overprikkeling, wees trots op jezelf als je voor jezelf durf te kiezen, wees trots als je durft te zeggen wij genieten liever op een andere manier. en wees trots op wat je dit jaar wel allemaal bereikt hebt, ook kleine stapjes vooruit is vooruitgang.


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.