Sensitief

Ik zou zoveel willen schrijven, zoveel willen zeggen. Willen oordelen omdat het mij dan even oplucht. Maar bedenk dan “zal dat een verschil maken”.

Ik zou boos willen schreeuwen, een ander willen laten voelen wat de ander iemand aan doet. Maar bedenk dan “zal een ander daarvan leren”.

Ik zou gewoon weleens een knal uit willen delen. Even echt gemeen doen. Maar denk dan “blijf ik dan trouw aan mezelf”.

Ik zou zoveel willen, maar wat ik vooral wil is dat mensen meer aan elkaar gaan denken, niet oordelen, niet pesten. Maar de aard van de mensen kan je niet veranderen. De mensen die oordelen en pesten doen dat niet omdat het hun missie is een ander het leven zuur te maken. Het ontstaat vaak ook uit onmacht. Maar hun onmacht schaadt mensen. Hun onmacht schaadt mensen en schaadt nu vooral ook mijn dochter.

Oordelen over hoe iemand er uit ziet, reageren op een reactie die ontstaat uit angst. Uit onwetendheid verkeerd reageren omdat je het gewoon niet snapt als iemand anders is. En waar de 1 zich anders kan kleden en geen reacties erover krijgt, is de ander een makkelijk slachtoffer. Waar het in zit die kwetsbaarheid is mij een raadsel. Wat ik wel weet is dat sommige mensen net wat kwetsbaarder zijn voor pesten. En helaas heeft mijn dochter net doorgekregen van haar moeder. Juist die kwetsbaarheid zal later haar kracht worden. Maar wat zou het fijn zijn als die weg daarheen niet zo pijnlijk en onveilig aan zou voelen.

Wat zou het fijn zijn als de maatschappij wat sensitiever zou reageren, even nadenken hoe je iets zegt, even nadenken voor je oordeelt. Even beseffen wat je acties voor gevolgen hebben voor een ander, zou je dat zelf zo willen?

Wat als sensitief zijn en sensitief reageren nu de norm zou zijn… Ons kwetsbaar opstellen weer veilig zou zijn. Wat zou dat voor de maatschappij betekenen.

Soms kom je pareltjes tegen van mensen die die kracht in mijn dochter al zien, en haar net die woorden zeggen die haar nog sterker maken. Maar helaas bevinden die mensen zich niet in een middelbare schoolklas. Dus kiezen we niet om onszelf of anderen te veranderen maar werken we aan weerbaarheid..


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.