Sociaal….

We verwachten dat iemand sociaal gedrag vertoond, niemand wil asociaal gevonden worden, maar wat nu als je dat sociale niet in je hebt. Als elke sociale gelegenheid een hele opgave is.
Al vroeg wordt kinderen geleerd om samen te spelen en te delen. Het ene kind is daar wat beter in dan het andere kind, En toch hoeft het niet zo te zijn dat als je als kind niet kan delen je niet sociaal bent. Anderzijds kan een kind die goed is in delen sociaal toch niet de beste zijn.
Met autisme is er een stukje van het sociale gedrag anders. Gebrek aan empathie, dat hoeft helemaal niet, alleen empathie begrijpen en toepassen kan zo anders zijn bij iemand met autisme. Maar ook het andere sociale aspect roept vragen op, want wat nu als je helemaal niet sociaal wil zijn, ben je dan meteen asociaal?
Sinds mijn zoon op speciaal onderwijs zit wordt hij vaker uitgenodigd op feestjes, in het begin ging hij gewoon, want zo hoorde het, hij was blij uitgenodigd te worden. Maar de laatste tijd wijst hij het liefst alles af. Waarom wist hij niet te vertellen hij wilde gewoon niet. Voor vandaag stond een feestje gepland van een klasgenoot en vriendje waar hij wel graag mee speelt, ook wat ze gingen doen en het thema sprak hem aan.. Een lego minecraft feestje. Dus ja hij wilde… Tot vanmorgen… Omdat ik weet dat hij het echt leuk zou vinden heb ik er alles aan gedaan om te zorgen dat hij toch ging, bloed zweet en tranen heeft het gekost, maar hij is gegaan. Even twijfel of hij wilde dat ik bleef, maar toen alle ouders weg gingen, mocht ik ook gaan. Hij heeft genoten, wilde aan het einde van het feestje niet eten en het was ook klaar, het duurde lang genoeg, en na zijn mooie bouwwerk te hebben bewonderd moesten we ook meteen gaan. Op de fiets kwam het hoge woord eruit, het was een leuk feestje, hij wilde graag ook zo’n feestje geven, maar met niet zoveel kinderen. Hij vond het veel te druk. Zijn plan staat vast voor als hij jarig is (van de zomer dus we hebben nog even) er mogen 3 vriendjes komen, en meer niet. En ondertussen ben ik blij dat hij het gedaan heeft en terug kijkend hebben we op sociaal gebied een topdag gehad want heeft hij heeft deze week ongemerkt 3 keer buiten school met iemand gespeeld… iets wat al weer heel lang geleden was.. Met dank aan de studiedag van school, zijn lieve speltherapeut die hem in haar gezin verwelkomd indien het nodig is en dit feestje.. en nu nu puffen we uit met jawel Minecraft dit maal op de xbox…. En ik zit moed te verzamelen voor de volgende hobbel…. het maken van de suprise..


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.