Controle

Dat eten een machtig middel is waarover je controle hebt wisten we al, een gevaarlijk dingetje als je de bouw hebt van een plank.. Maar Controle behouden, dat is wat veel kinderen met autisme inzetten. Als ze zelf over de omgeving en gebeurtenissen geen controle meer hebben, wat doe je dan, controle zoeken over dingen waarover je de controle in eigen handen kan nemen. Al heel jong zit dat er in, en hoewel we het toen niet wiste, was mijn dochter daar al heel vroeg mee bezig, haar controle puntje was het eten.. Achteraf gezien was het misschien niet eens zozeer de angst voor het eten, maar het gevoel dat ze dat in ieder geval in de hand had..
Eten is hier een controle die ze beide erg graag in eigen handen hebben, ze kunnen genieten van uitgebreide etentjes, maar het kan ook heel moeizaam zijn. Eten wordt dus ook echt geen strijd van gemaakt, want dat is een onderwerp om met fluwelen handschoentjes aan te pakken, ook in goede periodes want het kan ineens omslaan.
Maar sinds 2 maanden, de tijd van het ongeluk hebben we in huis weer een nieuw controle middel bij de jongste, en dat is praten..Angst en prikkels maar met name angst slaat om in zwijgen, andere kinderen krijgen geen woord te horen op slechte momenten, maar ook volwassenen krijgen vaak stilte als antwoord, of alleen iets over een onderwerp waar zij zich mee bezig houdt, totaal niet in verband met de vraag. Gelukkig is mama nog veilig, en is een gesprek met mij nog enigzins mogelijk, al komt het (te) vaak voor dat ze gewoon zelfs aan me vraagt om maar even niets te zeggen, laat staan te vragen. Enorm knap dat ze het aangeeft, maar het baart me wel zorgen, zakt ze niet te veel weg in haar eigen bubbel, vind ze de weg straks nog wel terug uit haar bubbel.
Maar ook met dit controle middel geldt dat druk zetten erop het alleen zal versterken, en met zachte hand, veel geduld en vertrouwen kunnen we hier mee omgaan..
Dan sta je op het schoolplein, met je kind die alleen tegen jouw praat, over haar onderwerp, vragende blikken van andere kinderen die niet begrijpen waarom ze ineens niets meer tegen ze zegt.. je achter je hoort wat doet ze raar.. je kinderen met vriendjes en vriendinnetjes hoort praten.. wat zou het fijn zijn als ze zich ook zo fijn voelde….


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.