Hoe uniek ben jij?

Het thema van de autismeweek 2023; “Hoe uniek ben jij? Diversiteit binnen het spectrum van autisme”. 

De diversiteit binnen het autisme spectrum is enorm. Het beeld dat men vaak van autisme heeft is echter erg stereotype gericht. Dit zorgt vaak voor onbegrip, het moeilijker maken van de diagnostiek, die toch nog veel te vaak gericht is op het stereotype beeld en gedrag van autisme.  En juist die diversiteit maakt het soms juist zo ingewikkeld.

Hoe uniek ben jij? Hoe uniek is jouw kind?  Hoe uniek is jullie situatie?  Het zorgt ervoor dat je jezelf bijna moet blijven verdedigen, maar ook dat (zelf) acceptatie nog ingewikkelder wordt.

Wees jezelf, laat een kind zichzelf zijn. Prachtige woorden, De realiteit is alleen meestal wees jezelf als je maar niet te veel afwijkt.  Terwijl het afwijken van de norm, misschien moeilijkheden met zich mee kan brengen, maar ook zo ontzettend mooi kan zijn.  

Door alle vooroordelen, stereotypes maar ook het eenzijdige beeld wat door films, media etc. gecreëerd wordt kan een diagnose ontzettend zwaar aanvoelen. Neem een puber die vastloopt op de middelbare school, die zal vast meer dan eens gehoord hebben dat andere iemand met apart gedrag een autist noemde, niet op een liefdevolle positieve manier maar als belediging. Als je dan al aardig vastgelopen bent, is een diagnose autisme dan wel het laatste wat je wil horen, Je bent toch helemaal geen Rainman of Sheldon waar iedereen zo om moet lachen. Terwijl je eigenlijk wil dat juist die puber met eventueel wat psycho educatie kan zegen; “ok, nu snap ik iets meer van mezelf, ik ben niet raar, ik ben niet gek, ik heb autisme en bij mij werken dingen gewoon wat anders, maar dat mag, dat is ok”

Laten we verder kijken naar de persoon naast de diagnose, de persoon die niet het stereotype is, maar gewoon een uniek geweldige bijzondere kind, volwassen is. Wat maakt jou jou met je diagnose? Als we die stap kunnen nemen verdienen we allemaal een compliment. En omdat ik vertrouwen heb in de mensen die mijn blog lezen geef ik jullie hierbij alvast een compliment. Bedankt dat jullie kijken naar hoe uniek iemand is, en hiervoor open blijven staan. Bedankt.


Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.